10 dôvodov prečo variť thajské jedlá

Hovorí sa, že thajská kuchyňa patrí medzi najzdravšie kuchyne sveta. Prečo?

  1. Používa čerstvé suroviny

Mnoho thajcov aj v súčasnosti nevlastní chladničku, takže nakupujú čerstvé produkty na dennej báze, na niektorom z mnohých trhov s jedlom.

  1. K tepelne upravovaným jedlám sa podávajú vždy aj surové prílohy

Thajci majú obvykle okrem taniera s hlavným jednom na stole aj tanier obsahujúci rozmanité čerstvé suroviny, bylinky a zeleninu. Tieto poskytujú ďalšie vitamíny a živiny, ktoré nie je možné získať z varených jedál. Ide napríklad o Papaya šalát, uhorky, dlhé fazuľky, bambusové výhonky, sladkú bazalku, baklažán, pažítku alebo jarnú cibuľku.

  1. Prírodné liečenie

Každodenné použitie thajských byliniek má okrem toho, že dodáva skvelú chuť aj mnoho zdravotných výhod. Tu je len niekoľko príkladov :

Limetka – zdroj draslíka a vytamínu C

Čerstvé čili – zdroj vitamínu A, C a K

Citrónová tráva – zdroj železa a draslíka

Koriander – zdroj vlákniny a množstva vitamínov a minerálov

Galangal – zlepšuje trávenie a pomáha pri nachladnutí

Kurkuma – antioxidant, ktorý má aj protizápalový účinok

Kafírová limetka – podporuje zdravie ďasien a je dobrá na trávenie

Cesnak – antioxidant, ktorý zlepšuje aj trávenie. Okrem toho pokračujú výskumy ohľadom jeho vplyvu na krvný tlak a cholesterol

  1. Použitie vývaru, namiesto množstva oleja

Na začiatku varenia sa pridáva malé množstvo oleja na restovanie a potom vývar a zvyšuje sa teplota. Vedľa kuchára v thajskej reštaurácii často uvidíte hrniec vývaru, ktorý používa po celú dobu varenia a tým zabezpečuje, že jedlo nie je suché.

  1. Sladenie prirodzenou cestou

Po stáročia sa v thajskej kuchyni využíval kokosový a palmový cukor, ktoré majú nižší GI než bežné rafinované cukry.

  1. Soľ Thajska – Rybacia omáčka

Rybacia omáčka sa pridáva do jedál ako alternatíva soli. S jej použitím jedlo získava výraznejšiu a exotickejšiu chuť. Rybacia omáčka je však aj plná bielkovín, vitamínov a minerálov. Najčastejšie sa vyrába z ančovičiek a sardiniek, ktoré obsahujú omega-3 mastné kyseliny (Je však dobré pri kúpe rybacej omáčky skontrolovať jej zloženie, má obsahovať iba rybu, soľ a cukor).

  1. Nízka konzumácia mliečnych výrobkov

Ľudia vo východných kultúrach majú často problém s trávením mliečnych výrobkov. Hoci sa v Thajsku v posledných rokoch ozývali hlasy v prospech konzumácie a produkcie mliečnych výrobkov, stále to nie je bežne konzumovaná skupina potravín.

  1. Varenie je rýchle

Trvá naozaj veľmi krátky čas uvariť zdravé jedlo. V západných kultúrach máme tendenciu variť jedlá neskutočne dlho, čím strácajú väčšinu živín. V Thajsku sa varí krátko a pri vysokej teplote.

  1. Konzumácia malých porcií počas celého dňa

Thajčania preferujú malé a časté porcie pred tromi veľkými jedlami denne. Ako snack konzumujú buď domáce polievky v pouličných stánkoch alebo čerstvé ovocie. Pravidelné a časté jedenie, pomáha obmedziť chute na nezdravé potraviny.

  1. Rovnováha

Thajské jedlá sú vyrovnané nielen čo sa týka chutí, ale aj vplyvom na organizmus. Ak máte niečo ťažké, zjete následne niečo čo Vám pomôže s trávením a obmedzí záťaž. Napríklad kari s kokosovým mliekom sa podáva s dodatočným tanierikom čerstvých byliniek a zeleniny.