10 dôvodov prečo variť thajské jedlá
Hovorí sa, že thajská kuchyňa patrí medzi najzdravšie kuchyne sveta. Prečo?
- Používa čerstvé suroviny
Mnoho thajcov aj v súčasnosti nevlastní chladničku, takže nakupujú čerstvé produkty na dennej báze, na niektorom z mnohých trhov s jedlom.
- K tepelne upravovaným jedlám sa podávajú vždy aj surové prílohy
Thajci majú obvykle okrem taniera s hlavným jednom na stole aj tanier obsahujúci rozmanité čerstvé suroviny, bylinky a zeleninu. Tieto poskytujú ďalšie vitamíny a živiny, ktoré nie je možné získať z varených jedál. Ide napríklad o Papaya šalát, uhorky, dlhé fazuľky, bambusové výhonky, sladkú bazalku, baklažán, pažítku alebo jarnú cibuľku.
- Prírodné liečenie
Každodenné použitie thajských byliniek má okrem toho, že dodáva skvelú chuť aj mnoho zdravotných výhod. Tu je len niekoľko príkladov :
Limetka – zdroj draslíka a vytamínu C
Čerstvé čili – zdroj vitamínu A, C a K
Citrónová tráva – zdroj železa a draslíka
Koriander – zdroj vlákniny a množstva vitamínov a minerálov
Galangal – zlepšuje trávenie a pomáha pri nachladnutí
Kurkuma – antioxidant, ktorý má aj protizápalový účinok
Kafírová limetka – podporuje zdravie ďasien a je dobrá na trávenie
Cesnak – antioxidant, ktorý zlepšuje aj trávenie. Okrem toho pokračujú výskumy ohľadom jeho vplyvu na krvný tlak a cholesterol
- Použitie vývaru, namiesto množstva oleja
Na začiatku varenia sa pridáva malé množstvo oleja na restovanie a potom vývar a zvyšuje sa teplota. Vedľa kuchára v thajskej reštaurácii často uvidíte hrniec vývaru, ktorý používa po celú dobu varenia a tým zabezpečuje, že jedlo nie je suché.
- Sladenie prirodzenou cestou
Po stáročia sa v thajskej kuchyni využíval kokosový a palmový cukor, ktoré majú nižší GI než bežné rafinované cukry.
- Soľ Thajska – Rybacia omáčka
Rybacia omáčka sa pridáva do jedál ako alternatíva soli. S jej použitím jedlo získava výraznejšiu a exotickejšiu chuť. Rybacia omáčka je však aj plná bielkovín, vitamínov a minerálov. Najčastejšie sa vyrába z ančovičiek a sardiniek, ktoré obsahujú omega-3 mastné kyseliny (Je však dobré pri kúpe rybacej omáčky skontrolovať jej zloženie, má obsahovať iba rybu, soľ a cukor).
- Nízka konzumácia mliečnych výrobkov
Ľudia vo východných kultúrach majú často problém s trávením mliečnych výrobkov. Hoci sa v Thajsku v posledných rokoch ozývali hlasy v prospech konzumácie a produkcie mliečnych výrobkov, stále to nie je bežne konzumovaná skupina potravín.
- Varenie je rýchle
Trvá naozaj veľmi krátky čas uvariť zdravé jedlo. V západných kultúrach máme tendenciu variť jedlá neskutočne dlho, čím strácajú väčšinu živín. V Thajsku sa varí krátko a pri vysokej teplote.
- Konzumácia malých porcií počas celého dňa
Thajčania preferujú malé a časté porcie pred tromi veľkými jedlami denne. Ako snack konzumujú buď domáce polievky v pouličných stánkoch alebo čerstvé ovocie. Pravidelné a časté jedenie, pomáha obmedziť chute na nezdravé potraviny.
- Rovnováha
Thajské jedlá sú vyrovnané nielen čo sa týka chutí, ale aj vplyvom na organizmus. Ak máte niečo ťažké, zjete následne niečo čo Vám pomôže s trávením a obmedzí záťaž. Napríklad kari s kokosovým mliekom sa podáva s dodatočným tanierikom čerstvých byliniek a zeleniny.