Žlté kari s kuracím mäsom
Podľa thajcov je práve žlté kari dobrá voľba pri zoznamovaní sa s thajskou kuchyňou pre cudzincov (alebo „farangov“ ako ich oni nazývajú).
Každopádne je o niečo jemnejšie ako ostatné druhy a určite menej pikantné ako napríklad červené kari.
Suroviny na prípravu receptu (3-4 porcie):
- 400 ml kokosového mlieka
- 2 polievkové lyžice žltej kari pasty
- 1 väčšie kuracie prsia
- 1-2 šálky vody
- 2 stredne veľké zemiaky
- 1 väčšia cibuľa
- 1 plechovka sterilizovaných baby kukuričiek
- 1 čajová lyžička rybacej omáčky
- ½ čajovej lyžičky cukru
Postup prípravy :
- Nakrájame si cibuľu, kukuričky a kuracie prsia na menšie kúsky. Takisto nakrájame zemiaky a dáme si ich vopred zvlášť uvariť. Nemusia byť úplne do mäkka, stačí ich povariť zhruba 5 minúť.
- Otvoríme plechovku kokosového mlieka a zoberieme vrchnú hustnú časť a dáme na panvicu. Zohrejeme až kým sa nezačne z mlieka oddeľovať olej. Potom pridáme pastu žlté kari a chvíľočku miešame.
- Keď už cítime intenzívnu vôňu pridáme mäso, premiešame a varíme kým nie je mäso hotové. Potom pridáme zvyšok kokosového mlieka, vodu a privedieme k varu.
- Pridáme zemiaky, cibuľu, kukuričky a pár minút povaríme. Keď máme pocit, že je zelenina hotová, dochutíme rybacou omáčkou a cukrom.
- Dozdobíme lístkom kafírovej limetky a červenou čili papričkou.
- Podávame s jasmínovou ryžou.