Sticky rice - Lepkavá ryža
Lepkavá ryža je druh ryže, ktorý sa pestuje hlavne v JV a Východnej Ázii. Má nepriehľadne zrná, nízky obsah amylózy a vysoký obsah amylopektínu. Výraz lepkavá je odvodený od toho, že po uvarení sa ryža mimoriadne lepí. Jej zrná sú hrubšie a musia trošku zmäknúť predtým ako začneme ryžu pripravovať. Preto je potrebné ryžu nechať na noc namočenú vo vode.
Lepkavú ryžu v obchodoch nájdete pod týmito názvami : sweet rice, glutinous rice alebo sticky rice.
Postup prípravy:
Tradičný spôsob prípravy tejto ryže je prostredníctvom parenia.
Ryžu premyjeme a následne vložíme do hrnca (misky) a zalejeme dostatočným množstvom vody. Necháme namočenú celú noc.
V Thajsku lepkavú ryžu pripravujú v špeciálnych bambusových košíčkoch, nám ale stačí aj obyčajný paráčik (naparovací vejár) alebo sitko, tenká látka (plátno alebo mušelín) a hrniec s vodou. Nad hrniec s vodou si uložíme paráčik a naň položíme látku. Vodu, v ktorej bola ryža namočená zlejeme a ryžu preložíme na pripravenú látku, nenecháme ju iba v strede ale porozkladáme aj po stranách aby sa nám rovnomerne uparila. Zakryjeme a dobre utesníme, aby nám žiadna para neunikala okolo okraja. Prikryté paríme pri vysokej teplote asi 30 až 45 minút, resp. kým je ryža priesvitná a mäkká.
Pozrite si krátke video :