Omáčky
Rybacia omáčka
je jantárovo sfarbená omáčka extrahovaná z fermetácie rýb s morskou soľou. Používa sa ako dochucovadlo v rôznych kuchyniach, najmä v JV Ázii. Väčšina rybacích omáčok obsahuje iba rybu a soľ, niektoré aj bylinky a koreniny. Kvalitná rybacia omáčka je vyrábaná z rýb a soli, ktoré fermentovali rok až 18 mesiacov. Najčastejšie sa využívajú ančovičky, aj keď niektoré omáčky sú vyrobené aj z iných druhov rýb.
Ustricová omáčka
pod týmto názvom sa skrývajú omáčky vyrobené varením ustríc. V súčasnosti najbežnejšie používanou je tmavo hnedá omáčka vyrobená z cukru, soli a vody, zahustená kukuričným škrobom, ochutená buď ustricovou esenciou alebo extraktom. Niektoré druhy môžu mať tmavšiu farbu, kvôli použitiu karamelu. Tá najkvalitnejšia ustricová omáčka by však mala byť vyrobená pomalým varením ustríc vo vode, kým šťavy nevytvoria hustú, hnedú omáčku, nemali by tam byť žiadne iné prídavné látky ani soľ, nakoľko ustrice dodávajú všetky potrebné chute.
Ustricová omáčka je hustá, hnedá omáčka so sladkou, slanou a zemitou chuťou.
Alternatívy :
1 polievková lyžica rybacej omáčky = 1 polievková lyžica Worcestershire omáčky, alebo
1 polievková lyžica sójovéj omáčky