Základné ingrediencie

Galangal – známy ako thajský zázvor. Používa sa pri príprave polievok a kari. Je podobný klasickému zázvoru, jeho chuť má príjemne citrusový nádych. Rozlíšiť ho môžete na základe červenkastého povrchu a jeho korene sú dlhšie ako pri klasickom zázvore. Môžete ho kúpiť buď čerstvý, mrazený alebo v prášku (ten v prášku však nechutí rovnako kvalitne a neobsahuje všetky živiny ako čerstvý).

Prof. Peter Houghton z londýnskej King’s College uvádza, že galangal dokáže redukovať rakovinové bunky. Galangal takisto podporuje sekréciu žalúdočných štiav a persistaltiku čriev.

Thajský petržlen je rozpoznateľný vďaka silnej vôni

Sladká bazalka (Horapaa) má tmavo zelené listy, je podobná bazalke aká sa používa v talianskej kuchyni, aj u nás.

„Svätá bazalka“ (Kaprao) má silnú a pikantnú chuť.

Koriander – semená sa pražia a využívajú napríklad pri príprave kari pasty. Stonky a listy sa používajú na dochucovanie.

Citrónová tráva

Čili (Prik Kao Noo) – najmenší druh čili, pri ktorom si dávajte pozor, lebo je skutočne veľmi štipľavý.

Kurkuma – malý "zázvor" s jasne oranžovou farbou. Používa sa napríklad na prípravu žltého kari.

Zelené čili papričky – menej štipľavé ako malé červené čili. Používa sa napríklad do zeleného kari.

Morning Glory – známy aj ako vodný pupenec. Má zelené listy a je plný vitamínu A a železa. Často sa pripravuje s cesnakom a ustricovou omáčkou a podáva ako príloha.

Jarná cibuľka- u nás bežne dostupná. Rastie vo zväzkoch, cibuľky sú biele a listy zelené.

Šalotka – malá fialová cibuľka. Šalotky sa využívajú pri príprave kari pást, kvôli tomu, že majú nižší obsah vlhkosti.

Horký baklažán“ alebo „sladký baklažán“ (eggplant) – thajci väčšinou používajú sladký, ktorý vyzerá ako malé zelené paradajky. Jeho chuť je sladká a používa sa často do kari omáčiek.

Kafírová limetka – vyzerá ako klasická limetka, ale má hrubú, nerovnú kôru, dužina je horkejšia a neobsahuje takmer žiadnu šťavu. Kôra a listy sa používajú buď do kari omáčok alebo polievok.

Tamarind – zrelý tamarind sa odšťavuje a šťava alebo pasta z nej sa používa na dochucovanie jedál. Z tamarindu môžeme pripraviť aj čaj, ktorý je veľmi dobrý na trávenie.

Papaya- ovocie, ktoré keď je mladé a ešte zelené , tak sa používa do šalátov, pretože je kyslé a tvrdé. Keď dozreje a získa oranžovú farmu, konzumuje sa ako ovocie. Ovocie je sladučké a šťavnaté.

Kokos – kým sú kokosové orechy mladé majú zelenú farbu. Konzumujú sa pre ich výbornú šťavu a mäkkú dužinu, ktorú je možné vyjedať lyžičkou priamo z orecha. Po niekoľkých mesiacov kokos zhnedne, dužina stvrdne a z nej sa potom vyrába kokosové mlieko, ktoré je dôležitou súčasťou thajskej kuchyne.

Banán –okrem žltých, sladkých banánov, ktoré aj u nás bežne konzumujeme, sa v thajskej kuchyni využívajú aj banánové listy, najmä na balenie jedla, alebo ako náhrada tanierov a dosiek na krájanie. Keď je banán úplne dozretý, stáva sa ešte sladším a používa sa do dezertov, či už vyprážané banány alebo banány v kokosovom mlieku.

Mango – nezrelé mango je zelené a jeho dužina je biela a kyslá. Zrelé mango je žlté a sladké. Používa sa v aj v obľúbenom dezerte Mango Sticky Rice (lepkavá ryža s mangom).

Ananás – ovocie so sladkou, mierne kyslou chuťou. V porovnaní s ananásom, ktorý sa dostane k nám, je ten v Thajsku o čosi sladší a thajčania ho radi konzumujú tak, že si nakrájané kúsky namáčajú do zmesi, ktorú tvorí cukor, soľ a čili korenie :).

Jackfruit – najväčšie ovocie na svete, ktoré môže vážiť až 50 kg. Pred dozretím sa používa ako dochucovadlo do jedál, po dozretí sa konzumuje ako ovocie.