SOM TAM - Pikantný šalát zo zelenej papáje

Pripravíme si

Suroviny na prípravu šalátu:

  • 1 zelená papája, z ktorej vyberieme semienka a následne si ju postrúhame
  • 1-2 čili papričky
  • 2-3 strúčiky cesnaku, ktorý si posekáme
  • 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
  • 2 čajové lyžičky cukru
  • 1/3 šálky dlhých fazuliek posekaných na asi 3 cm kúsky
  • 1 paradajka, pokrájaná na 6 kúskov
  • 2 polievkové lyžice orieškov
  • 1 polievková lyžica rybacej alebo sójovej omáčky
  • ¼ čajovej lyžičky soli

Pozn.: Papáju môžeme nahradiť uhorkou, kapustou alebo mrkvou

 

Spôsob prípravy receptu:

  1. Do mažiara postupne pridávame cesnak, čili a rozdrvíme si ich na kúsky, potom pridáme citrónovú šťavu, cukor a rybaciu omáčku.
  2. Zmes premiešame s fazuľkami, paradajkou, soľou a papájou.
  3. Podávame s lepkavou ryžou

Šalát by mal byť kombináciou 4 elementov Thajskej kuchyne : pikantnosť, sladkosť, kyslosť a slanosť.